/ NOVA
Община Русе подготвя сгради, в които да бъдат карантинирани възрастни хора от дом "Възраждане", които са заразени с коронавирус, но нямат симптоми на заболяването. Това съобщи временно изпълняващият длъжността кмет на Русе Енчо Енчев.

В социалното заведение, в което живеят 215 възрастни, преди седмица бе обявено огнище на заразата. Досега с коронавирус са установени 49 души, като един от тях - мъж на 80 години, почина преди дни.

От останалите 48 заразени шестима са от персонала, а 42 са потребителите - 10 мъже и 32 жени на възраст между 70 и 90 години.
Енчев обясни, че 21 души, които са без симптоми, са настанени в общинска вила в лесопарка "Липник" край Русе.

Той каза още, че четвъртият етаж на дом "Възраждане" също е изолиран и дезинфекциран. При нужда там ще бъдат настанени още заразени, които са без симптоми. Предвидени са и още 30 места в хостел в лесопарка "Липник".

Енчев каза още, че възрастните, които са оздравели и са с отрицателни тестове, няма да бъдат връщани в дом "Възраждане", а ще бъдат настанени в оборудвания кризисен център на "Каритас".

"Там ще престоят още две седмици, като идеята е да не ги смесваме с останалите потребители на дома", каза Енчев.
Относно причината за появата на огнището той заяви, че ситуацията се анализира, като предстои общината да установи дали противоепидемичните мерки са били достатъчни, но нямало как да се осигури стерилна среда.

Областният управител на Русе Галин Григоров каза, че в лечебните заведения в региона има 34 свободни легла за болни от коронавирус.
По думите му броят е недостатъчен, като по тази причина днес ще има среща с директорите на лечебни заведения от региона, на Регионалната здравна инспекция и на Регионалната здравноосигурителна каса.

26 нови случая на COVID-19 в Дома за стари хора в Русе

"Идеята е да разберем какви са възможностите на всяко едно от болничните заведения да разшири легловата база, за да осигурим при нужда достатъчен брой места за настаняване на болни от коронавирус", каза Григоров.
БТА