По-малко ваксинирани момичета срещу рак на маточната шийка тази година
По-малко ваксинирани момичета срещу рак на маточната шийка тази година / снимка:Областна администрация

149 дози ваксини срещу рак на маточната шийка са поставени в русенска област за първото шестмесечие. Това отчете Д-р Елка Юстиниянова – началник на отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето” в РЗИ – Русе по време на второто за годината заседание на Регионалния координационен съвет за първична профилактика на рака на маточната шийка в област Русе. Отчета сочи, че през първото полугодие на 2014 г. са били поставени 187 дози, тоест с 38 повече.

Срещата беше открита от зам. областният управител Станимир Станчев, който акцентира върхутенденцията за увеличаване на броя на заболелите от рак на маточната шийка. По последни данни в България се разболяват около 1 100 жени годишно,което означава че заболеваемостта е 28,5 на 100 хил. жени, а в световен мащаб заболеваемостта е 18 на 100 хил. жени.

По втора точка от дневния ред д-р Татяна Матева – специалист Обща медицина и личен лекар представи най – често срещаните проблеми сред родителите на 12 и 13 годишните момичета, подлежащи на препоръчителна имунизация. Тя наблегна на общото недоверие към системата на здравеопазване, ролята на семейния лекар и акушер-гинеколога по отношение на ваксинопрофилактиката и модерните днес антиваксинални течения, които създават множество трудности в ежедневната работа на общопрактикуващите лекари.

В края на заседанието по предложение на д-р Искра Генева – зам. директор на РЗИ – Русе беше взето решение през месец септември да се проведе пресконференция относно националните решения по проблемите свързани с рака на маточната шийка и плана за действие на регионалния координационен съвет. Второто решение, което беше взето е за провеждане на обучение на медицинските работници в училищата от представител на РЗИ, които от своя страна да запознаят родителите на 12 и 13 годишните деца за проблемите  на заболяването.