Пето училище влезе в час с данъците
Пето училище влезе в час с данъците / Дарик Русе, архив

 

Пето русенско училище се включи доброволно в кампанията на НАП и Министерството на образованието и науката „Влез в час данъците”. По инициатива на ръководството на Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети” лектори от русенската приходна администрация започнаха срещи със завършващите 12 клас. В гимназията има специализирано обучение по данъчна и митническа администрация и за средношколците значителна част от материята на мултимедийната презентация е позната.

Това дава възможност учениците да разискват по-задълбочено сравненията между плоския данък, прогресивното облагане и семейно-подоходната му форма. Като икономисти за тях е интересно да обсъждат с лекторите обществената солидарност при формирането и особено при разходването на осигурителните и пенсионни фондове. За младите хора са много любопитни различните проявления на сивата икономика и начините, по които приходната администрация се бори с тях чрез проверки и ревизии. Приятен стимул за тях е и страницата във Фейсбук с конкурса „Данъците, без които не можем” със съблазнителни награди.

Кампанията „Влез в час данъците” е към своя край в региона, но досегашните резултати са изключително обнадеждаваща, заради голямото внимание и интерес, проявявани от учениците. От планираното в началото участие само на 2 училища, досега лекторите от офиса на НАП в Русе са посетили 5.

Солидна подкрепа им оказват от Регионалния инспекторат по образование и от неправителствената организация Глобални библиотеки”, която подпомага дейността на над 960 библиотеки и читалища в малки и големи селища в цялата страна. В Русенска област чрез мрежата на „Глобални библиотеки” материалите от кампанията се разпространяват в  98 читалища, от които 36 са целеви центрове.