/ netinfo

Завърши второто издание на Националния конкурс за къс разказ „Мостове“. Тази година темата, по която писаха участниците, беше „Разкажи ми своята история!“ Конкурсът се организира от Дамски писателски клуб „Фортуна“ и Клуб „Мечтание“, с подкрепата на Фондация „Русе – град на свободния дух“, и с медийното партньорство на Дарик радио.

Вълчан Петров с "Мостове на светлината" в Русе

Основната цел на конкурса е да се даде възможност на авторите да представят своите творби пред по-широка аудитория. Конкурсът приключва с издаването на сборник с отличените творби.

Според регламента, всички автори прикачат разказа си в онлайн платформа. Технически сътрудник проверява дали изпратените текстове отговарят на условията на конкурса и подготвя творбите за оценяващите.

За оценка на журито, което работи безвъзмездно, се изпращат анонимните творби - само текстове без имената на техните автори. От всички допуснати до участие разкази, журито излъчва 10 творби, които всъщност са победителите в конкурса. 

Номинациите за конкурса "Посланик на свободния дух в моето училище" стартират от днес

В конкурса не се присъждат парични награди. Победилите получават участие в сборник (включително публикуване на снимка и творческа биография) и авторска бройка от него. За достигането до максимално голяма аудитория, десетте големи победители, се публикуват във фейсбук страницата на конкурса. Там те се състезават за най – голямата и най – важна награда, а именно тази на Публиката.

Рисунки на русенски ученици стават част от изложбата „Дунавска карикатура“

Всеки от организаторите на конкурса и техните партньори връчват по една допълнителна награда на някой от десетте разказа - победители, която се определя по вътрешни правила. Наградата на публиката се определя с електронен вот, който е явен и може да бъде проследяван по всяко време. Журито също се обединява около един от разказите и му присъжда своята награда.

 През 2018 г. в надпреварата участваха 49 разказа от цяла България. Имаше изпратени разкази от автори, живеещи в Малта, Германия и Англия. Журито допусна в първите десет следните разкази:

  • Кристина Маринова – „Крачките, които са ми отредени“, която получи и наградата на журито;
  • Елена Павлова – „Верушка и войната“, която получи наградата на Дамски писателски клуб „Фортуна“;
  • Марта Радева – „Стената“, която беше фаворит на Дарик радио;
  • Здравка Христова с разказа „Късмет“, която бе номинирана с отличието на Фондация „Русе – град на свободния дух“;
  • Божидара Мавродиева – „Другата снимка“, която получи номинацията на Клуб „Мечтание“;
  • Красимир Бачков „Сълзите на извора“, който спечели наградата на читателите;
  • Биляна Драгулова – „Аз знам“;
  • Магдалена Желязкова – „Ябълката“;
  • Стелиана Петкова – „Как се яде домат“;
  • Ценка Бакърджиева – „Новите технологии“.

Биляна Драгулова, Магдалена Желязкова и Стелиана Петкова ще получат по един брой от сборника на конкурса за 2017 г. „Русе – град на мостове“, а Ценка Бакърджиева, която бе сред отличените в първото издание, екземпляр от книгата „Истории от вчера“ на Цветелина Георгиева – член на журито.

В сборника ще бъдат включени още осем разказа, които са допълнително номинирани от организаторите. Тези разкази не се считат за победители, но са спечелили симпатиите на екипа. Дамски писателски клуб "Фортуна" номинира Стефан Георгиев с "Говорещи камъни"и Роберта Басарболиева с "Автобусът". Клуб "Мечтание" - Гергана Христова с "Най-доброто дете" и Юлия Пантева Пантева с "Божи дар"; Фондация "Русе - град на свободния дух" - Галина Златкова с "Невероятна приказка за чудесата" и Валентина Добрикова с "Приятелство"; Дарик радио - Илияна Делева - "Мостът на разказвача на приказки" и Маруся Николова - "Прошка".

Дамите от журито също пишат разказ по зададената тема, който става част от сборника на конкурса. Наградите ще се връчват официално, едновременно с представянето на сборника, през месец април 2019 г