От Тимок до Света гора за юбилея на История славянобългарска
От Тимок до Света гора за юбилея на История славянобългарска / netinfo

На 18 юли от 18.00 ч. пред Ректората на Русенския университет ще бъде даден старта на Трансверзалата „Възраждане 1762“. 70 настоящи и бивши студенти, преподаватели и служители на университета участват в мащабното туристическо начинание, което ще преодолее сложния маршрут от Тимок до Света гора на 20 и 21 юли. Инициативата на Спортно-туристическо и природозащитно дружество „Академик“ е кулминационно събитие в кампанията на русенското висше училище, посветена на 250-годишнината от написването на История Славянобългарска, 290 г. от рождението на Паисий Хилендарски и 200 г. от рождението на Баба Тонка.

Специалният ритуал на 18 юли от 18.00 ч. ще даде предварителен общ старт на групите, участващи в трансверзалата. Туристите ще представят с информационни табла, фотоси и карти обхвата на походите. Те са изключително благодарни за доверието, оказано им от академичното ръководство на университета и ректора проф. Христо Белоев, както и за подкрепата на „Еконт Експрес“ ООД, без които уникалното начинание трудно би се реализирало. След като поднесат венец пред паметника на патрона на Русенския университет, Ангел Кънчев, те ще предприемат шествие с велосипеди и автомобили по улиците „Янтра“, „Доростол“,“ Александровска“, „Цар Освободител“, „Генерал Скобелев“, „Борисова“, „Константин Иречек“, „Славянска“, „Епископ Босилков“, „Княжеска“ и „Баба Тонка“. Шествието ще носи транспаранти, плакати и знамена с посланията на инициативата, която туристическият екип на трансверзалата посвещава и на своя университетски град.

Организираните в 9 групи планинари ще започнат походите на 20 юли в 5.30 ч. По две групи ще тръгнат от пунктовете хижа Миджур, хижа Пионерска, хижа Рибни езера и гр. Сандански. Една група ще започне изкачването от Света гора. Финишът е планиран за 18.00 ч. на 21 юли в пунктовете хижа Ком, Комплекс Мальовица, хижа Яворов и Кулата-Промахон, където трябва да се съберат 8 от групите. 9-тата ще завърши прехода си при устието на р. Тимок. Мащабната трансверзала от Дунав до Бяло море ще обхваща непреминаван досега разнообразен и много труден маршрут. Той пресича България от устието на Тимок до границата с Гърция през едни от най-високите върхове и планини на Балканите – Западна Стара планина, Люлин, Витоша, Верила, Рила и Пирин – по линията на маршрут „Е-4“. По-нататък продължава по река Струма до Света гора и Бяло море. Цялото трасе е разделено на 9 етапа и групите ще ги преодоляват едновременно за 36 часа, като осъществят жива връзка помежду си. Три от тях са съставени от колоездачи, една от гребци-каякари и останалите от планинари-пешеходци.

Етапът от високия 2168 м. връх Миджур, в Западна Стара планина, до връх Ком ще бъде предложен от дружество „Академик“ и Русенския университет за включване в системата на Европейските трансгранични пешеходни туристически маршрути съответно към „Е-3“ или „Е-4“, за което се подготвят съответните официални документи.