Оперният бас Орлин Анастасов разговаря с Галина Тодорова в русенското студио на Дарик радио
Оперният бас Орлин Анастасов разговаря с Галина Тодорова в русенското студио на Дарик радио / netinfo
Оперният бас Орлин Анастасов пред Дарик
94745
Оперният бас Орлин Анастасов пред Дарик
  • Оперният бас Орлин Анастасов пред Дарик
Най-новият оперен фестивал „Дионисия” по проект на фондация „Орлин Анастасов” се превърна в едно от водещите оперни събития. Първото издание се проведе на гръцкия остров Корфу този септември, а амбицията на организаторите е фестивалът да бъде ежегоден. През 2017 г. бяха поставени заглавията „Норма”, „Аида”, „Кармен” и „Севилският бръснар”. През следващите години се предвиждат „Турандот”, „Травиата”, „Набуко”, „Бохеми” „Трубадур”, „Сватбата на Фигаро”, „Фалстаф”, „Дон Карлос”, „Самсон и Далила”.

В проекта си Орлин Анастасов включва както млади оперни изпълнители, на които да се даде път към международните сцени, така и световно известни творци. Кръстница на първото издание на фестивала става гръцката певица Димитра Теодосиу.

Мястото за провеждане на фестивала не е избрано случайно. Старата крепост на Керкира е място, свързано с история на града и на класическото изкуство. Междувременно музикалното събитие става повод са побратимяване на два административни центъра – Корфу и Русе.

Балетният спектакъл „Лебедово езеро” представят в русенската опера

Младите изпълнители са подбрани с прослушвания на три места в Европа - Рим, София и на остров Корфу. Избрани са десетина, от които шестима са българи. С фондацията, която братята оперни певци Орлин и Венцеслав Анастасови създават, искат да помогнат на младите певци в трудния преход от Консерваторията към световните зали. Затова и следващият им проект на родна сцена е насочен към новите български гласове.

Още за „Дионисия“ и за предстоящите музикални проекти на фондацията пред Дарик разказва световноизвестният български бас Орлин Анастасов.