Лебедово езеро
Лебедово езеро / netinfo
Държавна опера – Русе ще представи на 28 септември от 19 часа в зала Опера балетния спектакъл „Лебедово езеро” по музика на Пьотър Илич Чайковски. Хореографията е на Мариус Петипа, постановката на Калина Богоева, а за сценографията се дължи на покойния вече Борис Стойнов. Костюмите са на Цветанка Петкова – Стойнова. Участват още солисти и кордебалет на Държавна опера – Русе с асистент балетмайстор и репетитор Марияна Захариева.

Специално участие в балетната постановка ще има премиер – балетистът на Софийска опера и балет Емил Йорданов. Емил Йорданов завършва Националното училище по танцово изкуство в София през 2000-2006 година. През 2006 година продължава образованието си в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – степен бакалавър (балетна педагогика).

С флашмоб на 4 места в града „Играорци“ откриват новия сезон

Премиерата на „Лебедово езеро” е на 20 февруари (4 март) 1877 г. на сцената на московския Болшой театър. Оригиналната хореография е на балетайстора Венцел Рейзингер. Балетът се е състоял от 4 действия, всяко с по една картина. Първата изпълнителка на Одета/Одилия е Полина Карпакова.

Постановката на Рейзингер е приета много хладно и е свалена от сцена. Тя се отклонява от традиционната руска форма на балета, при която сюжетът просто поддържа виртуозни танци. Балетът на Чайковски, за разлика, включва сложен и последователен сюжет, който обърква публиката. Калина Богоева специализира като изпълнител и педагог в Московското хореографско училище при Елисавета Павловна Герт и се дипломира по балетна режисура при Олга Тарасова в ГИТИС (1985). Калина Богоева успешно се осъществява и в трите основни балетни посоки - като изпълнител, педагог и хореограф.