Никулден е!
Никулден е! / netinfo
На 6 декември Българската православна църква почита паметта и името на Свети Николай Чудотворец. Свети Николай, архиепископ Мирликийски е един от най-почитаните християнски светци.

На този ден храмовете се изпълват с християни за тържествената Света Литургия и за преклонение пред иконата с изображението на светеца. Моряците в открито море зоват на помощ Свети Николай, рибарите го молят да напълни мрежите им.

Символ на празника на Свети Николай Чудотворец, наречен от българите Никулден, е шаранът. На този ден във всеки български дом се приготвя рибник – пълнен с лук и орехи шаран. Това е своеобразно жертвоприношение за светеца-повелител на моретата, реките, езерата и покровител на моряците, рибарите и всички изпаднали в беда.

От незапомнени времена първият улов винаги се принася в жертва на Свети Николай, за да се заслужи покровителството му. Никулден е предпочитан от българите празник за курбан след преживяно премеждие.

Справката в отдел „Гражданско състояние” показва, че на територията на Община Русе живеят 2524 мъже, носещи името Николай. Никола се казват 973 русенци, Нено – 46 мъже, Ненко – 42, Колю – 143 и Кольо – 71 русенци. Имен ден празнуват и дамите с името Николина, които са 396. Николинка се казват 385 русенки, а с името Никула се наричат едва 8 жени в общината