Невероятен успех за отбора на Русенския университет  на Shell Eco-marathon в Лондон
Невероятен успех за отбора на Русенския университет на Shell Eco-marathon в Лондон / снимка: РУ

409,5 километра с 1 киловатчас енергия измина русенският болид на състезанието Eco-marathon Europe. Отборът на Русенския университет е на 11 място в крайното класиране в Лондон. От 52 отбора, декларирали участие в надпреварата, близо половината не преминаха техническите тестове.

При първото си появяване на пистата в тазгодишната надпревара отборът на Русенския университет измина 329 километра и беше шести във временното класиране. Вторият опит завърши с 401,4 изминати километра с 1 киловатчас енергия, а на допълнителния старт тимът надмина поставения часове по-рано собствен рекорд.
Голям наклон на специално изградената писта в Лондон е изненадал участниците в състезанието, каза доц. Георги Христов от отбора на университета. Автомобилите на някои от фаворитите са дефектирали точно там, но с немалко усилия русенският екип е преконфигурирал драйвера за управление на задвижването и е преодолял изпитанието, разказа още той.

Още преди стартовете в Лондон тимът на Русенския университет обяви, че ще бори и за приза „Дизайн на превозно средство“. Наградата признава най-оригиналното превозно средство по отношение на ергономичност, естетика, техническо изпълнение и разход на енергия. По време на посещението на комисията определяща Off-track наградата за дизайн, главният проверяващ е споделил, че нашият автомобил е неговият фаворит още от миналата година. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени по-късно тази вечер.