Над 100 двойки се включиха в Деня на репродуктивното здраве
Над 100 двойки се включиха в Деня на репродуктивното здраве / netinfo

Осмата инициатива на сдружение "Зачатие" - Ден на репродуктивното здраве под мотото "Да дариш живот" се проведе вчера в хотел "Рига".

В навечерието на събитието се проведе празничен хепънинг на площад "Свобода" съвместно с Община Русе, част от който бе дарената от сдружение "Зачатие" градинка, символ на кампанията в подкрепа на донорството на репродуктивни клетки. На площада бе представена и фоторетроспекция на Сдружение "Зачатие". На събитието присъстваха членове и доброволци сдружението. Бяха раздадени информационни брошури за донорството и бе анонсиран предстоящият ден на репродуктивното здраве в помощ на двойките с репродуктивни проблеми. За малчуганите имаше балони, а за тинейджърите - информационни книжки от кампанията на сдружение "Зачатие" за превенция на стерилитета "Бъди в час по репродуктивно здраве". Доброволци продаваха благотворително символични пакетчета със семенца на цветя, а средствата ще бъдат предоставени на семейства, нуждаещи се от лечение на стерилитет чрез донорски материал.

Основната тема на тазгодишното издание на деня на репродуктивното здраве бе "Донорството при лечение на стерилитет - поглед от всички страни". В основната дискусия по темата се включиха специалистите по репродуктивна медицина, пациентските организации, журналисти. Дискусията бе конструктивна и ползотворна. Бяха дадени предложения за промяна на нормативната уредба в страната за донорските програми. Поздравителен адрес до организаторите и участниците от името на кмета Пламен Стоилов поднесе директорът на Дирекция "Здравни и социални дейности" Мариела Личева. В него се подчертава значението на инициативата в контекста на демографската криза в страната и се заявява подкрепата на Община Русе за всички двойки с репродуктивни проблеми. Приветствие към участниците и гостите отправи и д-р Теодора Константинова, в качеството си на председател на Постоянната комисия по здравеопазване към Общински съвет - Русе.

Повече от 100 двойки получиха безплатни индивидуални консултации, проведени от специалистите от 12 ин витро клиники в страната, посветили безвъзмездно целия си ден за двойките с репродуктивни проблеми. Те бяха посрещнати с внимание от координаторите на "Зачатие“. Пациентите имаха възможност да зададат въпросите си по време на трите тематични беседи, в които се включиха водещи специалисти от различни ин витро клиники в страната. Тази среща даде на двойките от Русе информация, насока, приятелска подкрепа и кураж, от които имаха нужда.

В края на инициативата бяха изтеглени трима посетители на Деня на репродуктивното здраве в Хасково, които ще получат ваучер за диагностика и лечение на стерилитет, предпоставен от сдружение "Зачатие", томбола превърнала се в традиционна част от инициативата. Специалистите от САГБАЛ "Д-р Щерев" предоставиха на двама от участниците в събитието - безплатна хидротубация и инсеминация, а на три пациентки безплатна фоликулометрия в клиниката.