Началникът на Военноморското училище се надява повече русенци да учат в него
Началникът на Военноморското училище се надява повече русенци да учат в него / Дарик Русе

Броят на гръцките студенти във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” се увеличава всяка година, въпреки че съседката ни е морска държава.  През настоящата учебна година са приети 85 младежи. Това съобщи в Русе началникът на университета капитан I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров.

Той разказа още, че в училището в момента има студенти от 10-тина държави, сред които Грузия и Казахстан. Напливът е голям и за едно място се борят 5-6 човека, като най-желаните специалности са „Корабоводене“ и „Мениджмънт на транспорта“. Именно за последната специалност, както и за „Управление на флота и пристанищата“ има най-голям интерес от страна на дамите. Тази година те са около 20% от всички студенти.

Началникът на военноморското училище заяви, че се надява делът на русенците, които се обучават при тях да нараства. В момента има един курсант от нашия град и 7 студенти. За жалост обаче повечето завършващи предпочитат да се реализират на глобалния, а не на националния пазар, призна Медникаров.

Училището разполага с модерна база, а за студентите се осигуряват практики, научно-изследователската работа се развива добре, коментира още капитан I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров. Той е Русе за честванията по повод 135-тата годишнина от създаването на ВВУ.  Традициите в българското морско образование датират от 1881 г., когато в гр. Русе, на основание Циркуляр № 7 на Военното министерство на Княжество България, считано от 9 януари същата година, се формира Морско училище.