На Архангеловден полицията отбелязва професионален празник
На Архангеловден полицията отбелязва професионален празник / netinfo

Тържествено честване ще се състои на 7 ноември 2016 г. от 11:00 часа пред сградата на ОДМВР - Русе

По традиция на 8 ноември българската национална полиция чества своя патронен празник – Деня на Свети Архангел Михаил, символ на властта, реда и законността.

В тази връзка, в понеделник - 7 ноември 2016 година ще се състои тържествено честване на празника. То ще започне в 11:00 часа с официална церемония пред сградата на ОДМВР – Русе, намираща се на бул. Ген. Скобелев 49. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред монумента „ПРИЗНАТЕЛНОСТ И СЛАВА“, разположен пред дирекцията, след което ще се проведе тържествено събрание на служителите на ОДМВР – Русе в голямата зала на първия етаж.

На събитието са поканени представители на държавната и местна власт, на правораздавателните институции, ръководители на държавни и общински структури, служители и ръководители от други подразделения на МВР в областта и т.н.

Ръководството на ОДМВР – Русе отправя покана към всички бивши и настоящи служители на полицията, както и към представителите на медиите да присъстват на тържественото събитие.

В навечерието на професионалния празник на българската полиция в сградата на ОДМВР-Русе е подредена историческа експозиция, включваща документи, снимков материал, униформи и други експонати от далечното и по-близко минало на полицейската институция и нейните служители в Русенско. От понеделник (7 ноември) тя ще бъде отворена за посетители.

Честването на 8 ноември като професионален празник е въведено през 1924 г. по инициатива на Софийския градоначалник – О.З. подполковник Георги Кисьов. За определяне на светеца-патрон на полицията е потърсена консултация от Светия синод. Писменото мнение на Митрополит Стефан изяснява: „Всички ангели, които са отредени да се борят за мира и правдата, за реда и справедливостта се намират под началството на великия Архистратег Михаил. Този празник, който олицетворява и на небето ред, власт и дисциплина и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда за патронен празник на полицията, която има за цел да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазване на законите в страната, чрез които се гарантират животът, имотът и свободата на гражданите“.

 

С телеграма № 7932 от 24-ти септември 1924 година, министър Русев нарежда на столичния градоначалник и окръжните управители: „За патронен празник на цялата полиция в царството се определя Св. Архангел Михаил – 21-ви ноември / 8-ми ноември – нов стил/“. Така 8-ми ноември е честван тържествено като патронен празник на полицията от 1924 до 1943 г. След 55-годишно прекъсване, с решение на Министерския съвет, традицията е възстановена през 1998 г.