Местата за специализанти са увеличени, стремим се да ги задържим в страната
Местата за специализанти са увеличени, стремим се да ги задържим в страната / Дарик Русе

Общо 1200 места са предвидени през тази година за специализанти в областта на медицината, стоматологията, фармацията и здравните грижи, съобщи в Русе министърът на здравеопазването Божидар Нанев. Броят им е завишен, в цифрата влизат специализантите държавна поръчка и тези които плащат обучението си. Ще се наблегне на дефицитните кадри, като тези по инфекциозни болести и рентгенолози. Променя се заплащането им, като лекарите държавна поръчка ще получават общо 3 минимални работни заплати-с една повече отколкото досега, а тези, които са платено обучение ще получават по една минимална заплата и половина месечно.

Реформите са част от усилията за задържане на младите специалисти в България. Друга мярка, която се планува в тази посока е обвързването на специализантите с договори поне за времето, в което се обучават в страната, каза още министъра.

В Русе той откри дигитален рентгенов апарат и модерен скенер на обща стойност 2 милиона лева, осигурени от Министерство на здравеопазването. Скенерът е с много приложения във всички области на медицината, като ще може да се използва и в съдовата хирургия. Със стария апарт на болницата това не е било възможно.

Божидар Нанев се запозна и с мрежа за координиране на действията между Центъра за спешна помощ, приемно отделение и кардиоболницата, която се прилага единствено в русенска област. Той заяви, че ще помисли за това системата да бъде приложена и в други райони на страната. По-късно здравният министър откри Хоспис „Медика”.
.