Какви мерки взеха за безопасност при строителния техникум
Какви мерки взеха за безопасност при строителния техникум / Дарик Русе

Комисията по организация и безопасност на движението заседава извънредно, за да обсъди мерки за допълнително обезопасяване на участъка около Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев”. В началото на декември съвсем близо до училището, пресичайки пешеходна пътека загина 15-годишната Первин Айнурова.

На заседанието бяха взети следните решения: преместване на „изкуствената неравност” от спирка „Оборище” в посока Автогарата преди пешеходната пътека при ул. „Цибър”; ограничаване пешеходното пресичане при ул. „Оборище” /откъдето е преместена „изкуствената неравност”/, предвид лошата видимост в района на възлова спирка на масовия градски транспорт /сп.”Оборище”/; монтиране на  светещи пътни знаци, въпреки, че пешеходната пътека при ул. „Цибър” е осветена с насочено осветление и видимостта е добра и в тъмната част от денонощието.

От Общината съобщават още, че са маркирани пешеходни пътеки от типа  „зебра” за по-добра видимост от страна на водачите. Маркировката е опреснена през септември във връзка с откриването на новата учебна година и е в добро състояние към момента. Пешеходните пътеки в двете посоки на бул. „Цар Освободител” са обозначени с пътни знаци.

Непосредствено пред  гимназията  има поставени „изкуствени неравности”, също обозначени с пътни знаци, съгласно изискванията на закона. Монтирани са предпазни парапети по тротоара и в средната ивица на булеварда за недопускане директното излизане на пешеходците на уличното платно.