Изложба с творби на Цветан Радославов откриват в музея
Изложба с творби на Цветан Радославов откриват в музея / Дарик Русе, архив

Изложба живопис с творби на д-р Цветан Радославов (1863-1931), автор на химна на България „Мила Родино“ ще бъде открита на 22 май (петък) от 17.30 часа в зала „Русе“ на Историческия музей. Изложбата е организирана от Община Свищов, Художествена галерия „Николай Павлович“ и Исторически музей – Свищов.

Цветан Радославов е роден през 1863 г. в Свищов в семейство на видни възрожденци и родолюбци. През 1888 г. завършва висше образование в Прага – специалност история и славистика, след което е преподавател в продължение на пет години в Априловската гимназия в Габрово. От 1893 г. следва второ висше в Лайпцигския университет, където се дипломира като „д-р по философия и магистър на изящните изкуства”.

Цветан Радославов е личност с богата духовност. На широката общественост е известен най-вече като автор на текста на националния химн „Мила Родино”.

Целта на изложбата е след гостувания в Националната художествена галерия, СГХГ, ХГ „Борис Денев” - Велико Търново да покаже и популяризира неговото художествено творчество и в Русе.

Три от творбите са на историческа тема – „Патриарх Евтимий се прощава с паството си”, „Старобългарски войни” I и „Старобългарски войни” II. Те са рисувани през 1912 г.

Особен интерес предизвиква творбата „С параход по Дунава” от 1882 г. В нея съвсем младия Радославов по един много живописен начин прави опит за портретна характеристика на хора от неговото обкръжение.