Изложба на Ради Неделчев се открива в галерията в петък
Изложба на Ради Неделчев се открива в галерията в петък / снимка:РХГ
Изложба на Ради Неделчев се открива в галерията в петък
91461
Изложба на Ради Неделчев се открива в галерията в петък
  • Изложба на Ради Неделчев се открива в галерията в петък

На 2 декември (петък) от 17, 30 часа в Русенската галерия ще бъде открита изложба на Ради Неделчев. Експозицията включва 35 творби, собственост на художника,  и произведения от фонда на галерията.

Ради Неделчев е роден на 1 април 1938 г. в с. Езерче, Разградско. От 1954 г. живее и работи в Русе. Критиката го определя като безспорен наивист, работещ в областта на композицията и портрета. Известен е като „художникът на зимата”. От 1965 г. участва в общи и самостоятелни изложби в чужбина: Женева, Париж, Мюнхен, Прага, Москва, Токио, Загреб, Атина, Монреал, Вашингтон и др. Има самостоятелни изложби в Морж - Швейцария, Будапеща, Берлин, Париж и в много български галерии.

Още през 1971 г. на световна изложба на наивистите в град Морж Ради Неделчев печели втора награда. Притежава и много български отличия. Негови творби са собственост на Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, галерии в страната, музея "Анри Русо - Митничаря" в Париж, множество частни колекции в чужбина.

Чуйте какво каза за изложбата директорът на галерията Елена Великова.