Иван Томов изкачи втори седемхилядник-вр. Ленин в Памир
Иван Томов изкачи втори седемхилядник-вр. Ленин в Памир / netinfo

Русенецът Иван Томов изкачи седемхилядника връх Ленин /7134/ в Памир. Това е втори връх с височина над седем хиляди метра, покорен от младия мъж. Миналата година той записа в биографията си Хан Тенгри (7010 м) в планината Тян Шан в Киргизстан. Иван е роден в Русе, но живее и работи в Англия, с алпинизъм се занимава активно от 2005 година.

Въпреки че започва активното си катерене из планините само преди 7 години, той бързо набира скорост във височинните си постижения. Преломен момент за него е изкачването на петхилядника Елбрус, когато разбира, че високото му понася добре, има заложби и го тегли все по-нагоре. И започва да заделя голяма част от английската си заплата, за да организира пътуванията си. Миналата година той изкачи Хан Тенгри, като искаше веднага след него да покори и друг седемхилядник-Победа. Измръзване на пръстите на краката и други обстоятелства обаче го спряха.

Тази година заедно със свои приятели решават да изкачат вр. Ленин набързо, за аклиматизация, и да продължат- някои към Хан Тенгри, други към Победа. Върхът, който се счита за един от най-лесните обаче им показва, че с подобни неща шега не бива. Зимата е била тежка, има много сняг, няма пъртини, времето се разваля често. Освен това, за разлика от миналата година, Иван се оплаква от силно главоболие. Той обаче не се отказва от целта си и дебне удобен момент да атакува върха.

Няколко дни времето е лошо, но най-сетне му дават добра прогноза за 30 юли. Предния ден амбициозният българин е свидетел как група от 7 мъже и една жена прави скоростно изкачване на ленин от 4400 до 7134 м. Това са опитни хора, спортисти, с много седем и осемхилядници зад гърба си. Младият българин решава да опита  да направи това, което и те. И успява.