Христо Карастоянов е носител на наградата „Елиас Канети
Христо Карастоянов е носител на наградата „Елиас Канети / netinfo

Наградата за белетристика в шестото издание на Националния литературен конкурс „Елиас Канети“ 2015 получи Христо Карастоянов с романа „Една и съща нощ“ на издателство „Женет 45“. Това обяви временно изпълняващият длъжността кмет на Община Русе г-н Димитър Наков, който връчи статуетка, грамота и парична награда на победителя, по време на тържествена церемония, която се състоя вчера, в зала „Европа“. Г-н Наков поздрави журито за добре свършената работа, както и всички участници и номинирани в конкурса.

Номинацията на Христо Карастоянов беше една от най-очакваните. Романът „Една и съща нощ“ получи наградата на „Хеликон“ за 2014 г.

„Преди се питах – пише авторът – какво би било, ако... Сега си казвам „Защо не!...“

Защото времето лети и страхотно завива в нощта. А нощта в все една и съща. И думите са същите.

„...едри, загрубели момчета, със сиви лица, ниски чела и плоски очи...“ – казва Гео Милев и един забравен днес драскач веднага му отговаря: „О, Геомилевщина, тъмна язва, която гледа на литературата с едно око, половин глава и четвърт мозък!“

После идват ония с ниските чела и с окървавените тояги...

„Че аз съм жив!“ – възразил учудено поетът.

„Не си, не си – изпъшкал онзи. – Вече не си. Просто още не го знаеш...“

Един разказ за поета Гео Милев в книката на Христо Карастоянов „Една и съща нощ“.

По време на церемонията Христо Карастоянов благодари на Община Русе и на Международно дружество „Елиас Канети“. „Тази награда ме прави щастлив – естествено, горд – разбира се, но ме прави и по някакъв непознат за мен начин и съпричастен. Тази награда ми е присъдена в град, където видях да живеят млади и умни хора, там между книгите, където те продължават да спасяват езика“, сподели пред публиката г-н Карастоянов. Той допълни още: „Щом има такива деца, щом има очи като техните, щом звучат думи като техните, има надежда за всички нас и сме споходени с честта да живеем в една добра България“.

В шестото издание на конкурса взеха участие 30 автори с 38 творби в два раздела – белетристика и драматургия. Комисията, с председател проф. Милена Кирова, зам.-председател проф. Пенка Ангелова и членове Ивайла Александрова, доцент Борис Минков, проф. Виолета Дочева, д-р Мая Ангелова и Владислав Атанасов, имаше нелеката задача да номинира най-добрите автори и да излъчи тазгодишния победител. Наградата се учредява през 2005 г. от Община Русе със съдействието на Международно дружество „Елиас Канети“, в чест на 100-годишнината от рождението на родения в Русе писател-нобелист Елиас Канети и се връчва на всеки две години, в навечерието на Деня на народните будители на съвременни български автори в областта на белетристиката и драматургията. В тазгодишното шесто издание на конкурса, 7 бяха претендентите за приза „Елиас Канети“ в раздел „Белетристика“, селектирани сред 37 предложения от експертната комисия.

Номинирани за престижната титла бяха Иван Станков със „Спомени за вода. Dm“, Чавдар Ценов с „Отклонение наесен“, Людмил Тодоров с „Разглобено лято“, Христо Карастоянов с „Една и съща нощ“, Явор Цанев с „Вино за мъртвите“, Галин Никифоров с „Лисицата“ и Емилия Дворянова с романа „При входа на морето“. Имената на номинираните станаха ясни на 24 октомври след заседание на комисията по селекция и присъждане на наградата. В раздел „Драматургия“ номинации не бяха излъчени.

Носители на наградата от годината на нейното основаване до днес са такива популярни български писатели като Константин Илиев, Алек Попов, Ивайла Александрова, Галин Никифоров и последният носител на наградата за 2013 година – Милен Русков, с култовия роман „Възвишение“, който спечели и Наградата за литература на Европейския съюз през 2014 г.

Водещи на тържествената церемония бяха актьорите от Русенския театър Ралица Константинова и Ивайло Ненов.

За празничната атмосфера на програмата допринесоха и талантливите ученици от НУИ „Проф. В. Стоянов“ – Русе: пианистите Катрин Терзич и Николай Желязков, флейтистът Димитър Димитров и китаристите Калина Костадинова и Ерик Юргас.