Хирург от Силистра получи 8 месеца условно за причинена смърт по непредпазливост
Хирург от Силистра получи 8 месеца условно за причинена смърт по непредпазливост / Дарик радио - Силистра

Хирургът от Силистра д-р Здравко Горанов получи условно 8 месеца „лишаване от свобода" с 3 години изпитателен срок за смъртта на млада жена, причинена по непредпазливост, съобщиха от Окръжния съд в града.

На 8 ноември 2008 година 22-годишната Миглена Минева от село Проф. Иширково е ранена при автомобилна катастрофа, предизвикана от пиян шофьор. Жената е приета в силистренската болница и скоро след това е изписана. При контролния преглед не е установен проблем. Но на 27 ноември тя умира от следтравматично усложнение в белия дроб, припомниха от болницата.

Под наказателна отговорност са подведени шофьорът Владимир Стойчев, началникът на хирургичното отделение д-р Здравко Горанов и колегата му д-р Валентин Драганов. Според съдебното решение на Окръжния съд от 30 ноември 2010 г. „при немарливо изпълнение на медицинската професия двамата лекари са допринесли за смъртта на жената". Съдът в Силистра признава за виновен Горанов и му дава условна присъда от 4 месеца. Колегата му е оправдан. А шофьорът е осъден на 3 години условно „лишаване от свобода" с 5 години изпитателен срок и 4 години без право да шофира.

Година по-късно, при обжалване на решенията, Апелативният съд във Варна увеличава присъдата на д-р Здравко Горанов на 8 месеца с три години изпитателен срок. През февруари тази година съдебните актове са потвърдени от Върховния касационен съд.

Директорката на силистренската болница д-р Даниела Костадинова съобщи, чеколегата й  Горанов ще продължи да оглавява хирургичното отделение. „Не сме имали и се надявам да нямаме подобни случаи, но никой не е застрахован", коментира решението на съда д-р Костадинова.