Чешки художник представя изложба с цветни линогравюри
Чешки художник представя изложба с цветни линогравюри / Дарик Русе,архив, Искра Георгиева

Изложба на чешкия художник Павел Пиекар, наречена „Ехото на Орфей” ще бъде представена от 18 часа в Русенската художествена галерия на ул. „Борисова” 39. Инициативата е в рамките на Есенния салон на изкуствата и културата, организиран от Община Русе, и се реализира с любезното съдействие на Чешки център-София.

Графичната изложба на Павел Пиекар е създадена в периода  2007-2010 г. и е инспирирана от легендата за митологичния певец и неговата трагична любов към Евридика. В нея се редуват теми, вдъхновени от този мит, пейзажи с торсовете на антични герои и морски картини. Допълнително са приложени портретите на известни автори, в чието творчество е намерила отражение темата за любовта между Орфей и Евридика - Овидий, Клаудио Монтеверди и Райнер Мария Рилке.

Всички творби Пиекар създава чрез техниката цветна линогравюра - всеки цвят се отпечатва чрез отделен линолеум. Павел Пиекар е роден през 1960 г. в гр. Острава. Завършва Строителния факултет на Пражката политехника. От 1990 г. работи в Национална галерия. В ателието си в квартала „Дейвице” вече повече от 26 години се занимава с техниката на черно-бялата и цветната линогравюра. Всяка графика е създадена по точна и реалистична рисунка. Образецът или негови части се копират върху отделни плочи, като за всеки цвят е приготвена самостоятелна матрица. Резултатът от печата е цветна линогравюра.

В зависимост от сложността на темата цветовете варират между 5 и 50 на брой. Художникът отпечатва сам творбите си, като обединява отделните нюанси чрез смесване на печатарски и маслени бои. Името на Павел Пиекар се свързва с множество колективни и самостоятелни изложби, а неговите графики присъстват в авторитетни частни колекции. Член е на дружествата „Омелска беседа” и „Холлар”.