Новият паметник в Семерджиево
Новият паметник в Семерджиево
Той е изграден от дарения на членове и симпатизанти на партията
Войнишки паметник беше тържествено открит на церемония в с.Семерджиево от Общинския съвет на БСП – Русе. В ритуала взеха участие народните представители от БСП – Крум Зарков, Пенчо Милков и Георги Стоилов.

“Жестоките Балканска, Първа и Втора световни войни изправиха населението на страната ни пред страшни предизвикателства. И тези хора, чийто имена са изписани със златни букви на паметната плоча, която откриваме днес, се изправиха срещу тях с цената на живота си.” – заяви Крум Зарков пред гостите на церемонията.

“Днес ние доказваме, че паметта е жива. Днес прекланяме глави пред тези, които дадоха живота си за нашата свобода. Днес заявяваме, че няма да забравим. И всеки път, когато сведем глави в знак на почит, всеки път, когато ни се струва, че е твърде тежко или се питаме дали си заслужава да се борим за тази земя, ще помним подвига на хилядите знайни и незнайни герои, които се пребориха да ни има нас днес.” – каза още Зарков.

От своя страна председателят на инициативния комитет за строежа на паметника в Семерджиево, Елена Георгиева, припомни, че единайсет години са били нужни, за да се реализира проектът и сподели, че той не би се превърнал във  факт без помощта и всеотдайната подкрепа на членовете на  БСП – Русе.

Началото по изграждане на паметника е положено от Дружеството на българските антифашисти в селото и родолюбиви жители от Семерджиево.  Идеята е да се съгради паметна плоча в чест на загиналите участници във войните от селото. През 2006г. се създава инициативен комитет с председател Елена Георгиева, който се обръща за подкрепа към Областния упрвител на Русе, СОСЗР в Русе, дружество "Памет" и ДВ Архив, както и към жителите на Семерджиево. Събраните дарения, обаче стигат само за изработване на проекти, одобрения, издирвания и такси. Така през следващите десет години идеята остава неосъществена.

 

През 2016г. партийната организация в селото отново иска съдействие, този път от Русенската организация на БСП. Социалистите правят фондонабирателна кампания между другарите и симпатизантите на партията, която продължава две години. Същевременно се налага актуализация на разрешенията, обсъждане на въпроса в Областната комисия за военните паметници и разрешение от Министерството на отбраната. Издирват се нови имена от Държавен военен архив В.Търново.

Работейки по проект "Корени и крила" русенските социалисти включват в издирвателната работа ученици от училище "Св.Св. Кирил и Методий" в Семерджиево и през 2017 и 2018г. младите изследователи имат възможност да посетят исторически места и природни забележителности в родния край.

 

Днес Войнишкият паметник в с.Семерджиево е вече факт. Той е изграден по проект на арх. Мария Костадинова и конструктор инж. Мария Иванова. Проектът за озеленяването му е изработен от л.арх. Марин Койнов.