Безплатни консултации в Деня на хипертонията
Безплатни консултации в Деня на хипертонията / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Световния ден на хипертонията ще бъде отбелязан и в Русе. По традиция от 2005 година насам, на 17 май Световната Лига по Хипертония чества този ден с цел да информира хората по света за опасността от заболяването, високата смъртност, до която води и начините за превенция. Националната информационна кампания минава в 9 града, под мотото „Здравословно тегло-здравословно кръвно налягане”.

От 10.00 до 16.00 ч. на площад „Свобода”, срещу Съдебна Палата специалисти медицински специалисти ще дават безплатни консултации , ще мерят коремна обиколка и кръвно налягане на желаещите и отчитане на предсърдно мъждене със сертифицирана и световно призната швейцарска техника Microlife, препоръчана и клинично одобрена от Българска Лига по Хипертония и Българското кардиологично дружество.

Артериалната хипертония (АХ) е водещият глобален риск за смъртност, отговорен за 9.4 милиона отнети човешки живота годишно. Тя е причина  за  мозъчни инсулти, сърдечни инфаркти, за сърдечна недостатъчност и внезапна сърдечна смърт, като 50% от инцидентите са при лица на възраст от 45 до 69 години. Всеки трети в света е с високо кръвно налягане, а ефективно лекуван е само един от трима.

България е с честота на хипертонията около 55% при средна за Европа 30-45%. У нас хипертониците са около 2 милиона, като адекватно лекувани, с постигнат контрол в последните години, са около 37%.