/ iStock/Getty Images
Регистрирани са три случая на африканска чума по свинете в Русенска област. Заради опасността промишлените предприятия да бъдат засегнати, спешно беше свикана епизоотична комисия, информира БНР.

Става дума за отстреляни от ловни дружинки диви свине в района на селата Сваленик и Писанец.

Според разпоредбите от 2019 г., когато болестта унищожи десетки хиляди животни в свинекомплексите, ловците са длъжни да предават проби за изследване за наличие на африканска чума и трихинела. По този начин са хванати и трите болни животни, каза д-р Николай Ненов от Регионалната агенция по безопасност на храните и поясни.

"Притеснително е, че се завръщат, значи популацията се възстановява, и не трябва да се допуска голяма гъстота. Щом като при този отстрел в началото имаме положителни проби, това е притеснително за свиневъдните обекти, за личните стопанства, изобщо за домашните свине. Това е притеснителното, че просто се появяват много рано такива проби и се завръщат дивите прасета на наша територия".

Кожите и остатъците от болни животни след лова задължително трябва да се загробват, а в свинекомплексите се въвежда по-стриктен режим на контрол и биосигурност.