/ iStock/Getty Images
За предотвратяване на заразата от африканска чума по свинете в Добричка област ще бъде направена инвентаризация на частните стопанства, включително и на т.нар. задни дворове, в срок до 30 март,  съобщиха от пресцентъра на областната управа след заседание на областната епизоотична комисия.

В Областната дирекция по безопасност на храните са регистрирани 331 задни дворове в региона, но няма информация колко са отглежданите домашни прасета в тях, допълват от областната управа.

Първата инвентаризация, която ще бъде направена от кметовете и кметските наместници на селищата, ще даде актуална справка за броя на животните.

При втората проверка частните стопанства ще бъдат обходени и от ветеринарни лекари в периода 15 юни-15 юли, а третата ще бъде от 15 октомври до 15 ноември с участието на кметовете, ветеринарните лекари и специалисти от Областната дирекция по безопасност на храните.

Областната епизоотична комисия ще предприеме и проверки на дворовете, в които през 2019 година са ликвидирани животни, а стопаните им са получили обезщетение. На всяко тримесечие ветеринарните лекари ще извършват клинични проверки в задните дворове и ще правят оценка на риска от зараза.

С мерките се цели стопаните да могат свободно да търгуват с животинска продукция в държави от Европейския съюз и в трети страни, поясняват от областната управа.
БТА