/ iStock/Getty Images
Открити са вторично възникнали огнища на Африканска чума при диви свине на територията на Държавните горски стопанства "Кюстендил", "Дупница" и "Рилски манастир", съобщиха Областната администрация в Кюстендил след състояло се закрито заседание на Областната епизоотична комисия.

"Става въпрос за установени положителни случаи на територията на ловните дружинки в селата Драговищица и Шишковци, община Кюстендил, в местността "Локвата" край Дупница и в с. Смочево, община Рила. Регистрирани са общо четири случая на 2 и 3 февруари.

Няма постъпили сигнали за заболели и умрели домашни свине на територията на областта, каза д-р Емил Гъгнев от Областната дирекция по безопасност на храните. В областта са регистрирани 329 броя животновъдни обекти тип "лично стопанство" за отглеждане на свине, в които се спазват мерките за биосигурност.

Огнище на африканска чума по свинете е установено в Благоевградско

На територията на областта няма регистрирани индустриални ферми за свине. Регистрирани са и пет фамилни ферми с 80 свине. На заседанието си Областната епизоотична комисия е приела мерки за предотвратяване проникване на заболяването при домашните свине на територията на областта.

В тях се предвижда собствениците на свиневъдни обекти да засилят мерките за биосигурност и да сигнализират при всеки случай на съмнителни признаци на заболяване при свинете.

Кметовете на общини не бива да допускат търговия на свине на нерегламентираните места, а органите на МВР - да следят за нерегламентирано движение и търговия със свине.

Предвижда се Българската агенция по безопасност на храните, Министерството на вътрешните работи и Агенция "Митници" да извършват проверки на транспортните средства и личния багаж на пътниците за наличие на суровини и храни от животински произход, не претърпели термична обработка на граничните пунктове "Гюешево" и "Олтоманци".
БТА