/ iStock/Getty Images
Гърция въвежда мерки заради открити в България огнища на африканска чума по свинете, съобщава електронното издание на гръцкия в. "Та неа".

Според съобщение на министерството на земеделското развитие и храните на Гърция в рамките на една година в България са засечени шест огнища на африканска чума по свинете и 298 заразени с болестта диви свине.

Само през първата седмица на 2022 г. се наблюдава рязко нарастване на огнищата на африканска чума сред дивите свине, които вече са 107.
На 6 и 7 януари беше съобщено за 19 вторични огнища в района на Хасково, Кърджали и Смолян, което е в близост до границата с Гърция, отбелязва "Та неа".

Гръцката ветеринарна служба съобщава, че африканската чума е заразна болест, което се разпространява сред дивите прасета, но може да засегне сериозно животновъдния сектор като цяло.

С цел да бъде избегнато влизането на африканската чума на територията на Гърция, се засилва контролът при намиране на умряло животно, като кръвна проба ще се взима и при загинало при пътно произшествие животно. Ще се наблюдават стадата свине и дивите свине.

Предвижда се засилен контрол в райони на разстояние от 20 километра от границата с България - Серес, Драма, Ксанти, Родопи и Еврос. Ще се засилят проверките на мерките в ловните полета, свинефермите и на граничните пунктове.
БТА