85 млн. евро дава Европа за реформа в Спешната помощ
85 млн. евро дава Европа за реформа в Спешната помощ / Дарик Русе, Искра Георгиева
85 млн. евро дава Европа за реформа в Спешната помощ
77895
85 млн. евро дава Европа за реформа в Спешната помощ
  • 85 млн. евро дава Европа за реформа в Спешната помощ

85 млн. евро ще получи България от Европейския съюз по програмата за обновяване на Спешна помощ. Това съобщи в Русе министърът на здравеопазването Петър Москов. В четвъртък е била финалната среща с представители на Европейската комисия, остава дооформянето на детайлите.

Предвижда се подмяна на автопарка, както и промяна на центровете за спешна помощ. Те трябва да станат активни медицински звена с възможност за диагностика и за  престой до 24 часа. Спешните приемни в болниците също са включени в плана за реформа. Всичко това трябва да се реализира до 2020 г. В момента не повече от 3 млн. български граждани имат достъп до спешна помо щ, лечение и диагностика в рамките на 30 минути, коментира здравният министър.

„Това беше видимо усилие на правителството да промени нещата в този сектор, пътят беше дълъг, но го извървяхме“, каза Петър Москов. Според него вече се забелязва по-голям интерес към много от центровете на спешна помощ в страната, заради повишеното възнаграждение и новия начин, по който специализират студентите.  Той даде пример със софийската спешна помощ, в която тези дни са назначени 10 нови лекари.

Чуйте думите на здравния министър в прикачения файл.