7% от учениците в Русе си признават, че са употребявали наркотици. Това показва изследване в областта, предава NOVA.

По думите на Росица Георгиева - началник на Регионалния инспекторат по образование (РУО) - Русе децата са признали, че употребяват различна дрога - марихуана, амфетамини и хероин.

Хванаха ученик с амфетамини пред община в село в Монтанско


Причините, изтъкнати от тях, са депресивни състояния, трудност да се впишат в средата или неразбиране от родителите. Според изследването, 7% от учениците в областта и 9% от община Русе заявяват, че ежедневно употребяват наркотици.

Опасението на представителя на Регионалния инспекторат по образование, е, че голяма част от децата може и да не са били искрени. „Това дава сигнал - да се говори по темата”, каза Георгиева. По думите й само около 1% от родителите се съмняват, което познава, че те не познават децата си.

Организатор на кампанията за изсветляване на проблема с наркотиците и търсене на реални мерки е журналистът Румен Николаев. Повод да насочи вниманието си е случай с 13-годишно момиче, което вече е зависимо.

„Което означава, че вече е инвалид, за който освен семейството му и цялото общество трябва да се грижи. Има пандемия, която е по-опасна дори от COVID - за наркотиците се споменава епизодично”, каза Николаев.

Той се позова на справките на КАТ, че водачите, заловени да управляват автомобили след употреба на наркотици, са повече от пияните шофьори. „Разговорът вече трябва да премине в конкретни действия.

Говори се под сурдинка, но няма действия. Идеята е хората да разберат, че съществува сериозен проблем, който касае не само здравето на децата и родителите, но проблемът е социален, защото изисква средства, които не са малко. Засегнатите са повече от тези, които си признават”, каза Румен Николаев.
nova.bg