56 ученици от областта са напуснали училище през 2013 г.
56 ученици от областта са напуснали училище през 2013 г. / снимка: Областна администрация - Русе

Областната комисия по заетост прие предложения от Регионалния инспекторат по образование държавен план-прием по професии и специалности за учебната 2014/2015 г. Срещата се проведе вчера и бе водена от областния управител Венцислав Калчев, а началникът на Регионалния инспекторат по образованието Димитър Райнов докладва плана за общо 13 професионални гимназии и едно СОУ от областта. Част от професионалните гимназии предлагат създаването на паралелки, в които обучението да е по две специалности. Това се прави за да се покрият максимален брой ученици и да не се стига до сривове в план-приема.

Няма официални заявки от бизнеса в региона за откриването на профилирани паралелки, стана ясно още на заседанието. Поради тази причина тема на някое от следващите заседания на Комисията по заетост ще бъде връзката на средното образование с университетите и бизнеса.

Беше засегнат проблемът с броя на учениците, които не могат да бъдат обхванати от системата на средното образование. Димитър Райнов напомни, че причините са често миграционни или семейни и, че стриктно се следи дали децата до 16-годишна възраст посещават училище. Реалният брой на напусналите училище за 2013 г. е 56 ученици за цялата област, каза още Райнов.

Приетият план ще бъде изпратен до Министерството на образованието и науката до 31 януари.