29 автори се борят за наградата Елиас Канети
29 автори се борят за наградата Елиас Канети / Дарик Русе, архив

Изтече крайният срок за прием на предложения за носители на Националната литературна награда “Елиас Канети” на Община Русе, чието шесто издание е през тази година.  Постъпилите предложения са 37 в раздел “Белетристика” и 1 в раздел “Драматургия”. Общо 28 български автора ще се борят за престижното отличие в раздел “Белетристика“.

Предстои сформирането на комисия, назначена със заповед на кмета на Общината, която ще определи номинираните автори и ще излъчи носителите на наградата за 2015 г. Имената на носителите в двете категории ще бъдат оповестени на тържествена церемония, организирана от Община Русе, в навечерието на Деня на народните будители – 1 ноември.

Сред 18-те издателства, подали своите предложения тази година, са едни от най-големите български издателски къщи като „Сиела“, „Жанет 45“, „Колибри“, „Обсидиан“, „Хермес“, „Фабер“, „Захари Стоянов“, „Български писател“ и др., а сред имената на предложените  автори – Теодора Димова, Катерина Хапсали, Людмил Тодоров, Радослав Парушев, Емилия Дворянова, Евелина Ламбрева – Екер, Георги Грозев, Георги Тенев, русенецът Явор Цанев и др.

 

НЛН «Елиас Канети» е учредена от Община Русе със съдействието на МД «Елиас Канети» през 2005 г. по повод 100-годишнината от рождението на родения в Русе световноизвестен писател – нобелист Елиас Канети. Първият носител на наградата през 2005 е писателят Константин Илиев с романа „Поражението“.