2 ХИВ-позитивни деца са регистрирани през тази година
2 ХИВ-позитивни деца са регистрирани през тази година / снимка: sxc.hu

1438 са ХИВ-позитивните в България, от които 166 са новооткритите случаи през тази година. Броят на новорегистрираните мъже е 4 пъти по-голям от броя на новорегистрираните жени. Данните са на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването към 13 ноември 2011 г., обяви в ефира на Дарик Диана Димова от русенския клон на Център “Надя”.

Най-много случаи на ХИВ-позитивни от началото на тази година са установени в София и в регионите на Пловдив, Варна и Пазарджик.

Анализът на данните показва, че се инфектират хора в широки възрастови граници – между 17 и 80 години.  Тази година за първи път има тенденция за намаляване броя на новоинфектираните млади хора до 29 години. Има обаче 6 бременни носителки на вируса и 2 ХИВ-позитивни деца, родени от ХИВ-позитивни майки.

Според пътя на предаване на инфекцията, експертите очертават две уязвими групи през тази година. Приблизително 34% от новорегистрираните са инжекционно употребяващи наркотици и 26% са мъже, които имат сексуални контакти с мъже.

На 1 декември /Световния ден за възпоменание и съпричастност към жертвите на ХИВ и СПИН/ доброволци от младежкия клуб “Домино” към Фондация “Център Надя-клон Русе” и Българския младежки червен кръст ще излязат на русенските улици. Те ще разпространяват информационни материали, кондоми и червени лентички, каза пред Дарик Диана Димова.