Започва акция „Зима“
Започва акция „Зима“ / Радка Минчева
И тази година акция „Зима“ ще е в три етапа – съобщи на пресконференция днес началник група в сектор „Пътна полиция“ в ОДМВР-Разград старши инспектор Димитър Александров.
Целта на кампанията, която започва на 1 ноември и продължава до 30 ноември, е превенция над поведението на водачите и пешеходците при зимни условия.
Първият етап от акция зима е под надслов „С безопасно пътно превозно средство през зимата”. Той е насочен към водачите на велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др., продължава в периода от 1 до 10 ноември. 6 ноември е обявен за Ден без велосипедисти-жертви на пътя.
Вторият етап от акция „Зима“ е наречен „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”, насочен е към пешеходците в периода от 11 до 20 ноември. 16 ноември е обявен за Ден без пешеходци-жертви на пътя.
„Безопасно шофиране през зимата” е третият етап от акция „Зима“. Той е насочен към водачите на МПС, техническата изправност на автомобилите и готовността за зимата в периода от 21 до 30 ноември. 22 ноември е обявен за Ден без водачи и пътници в МПС – жертви на пътя.
 
По време на акция „Зима” ще се извърши оглед на състоянието на пътните настилки, вертикалната сигнализация, хоризонталната маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност за пътно-транспортни произшествия. Планирани са специализирани полицейски операции за контрол на пътното движение.
Александров обяви и данни за станалите от началото на годината до края на септември пътни произшествия в област Разград. Тенденция е към намаление, както на инцидентите, така и на жертвите и пострадалите. 340 от общо 358 катастрофи в Лудогорието са станали по вина на шофьорите. От настъпилите пътно-транспортни произшествия 84 са тежки, с 10 загинали и 102-ма ранени. Преди година към края на септември катастрофите са били 454, загиналите са 22-ма, ранените – 138.