/ БГНЕС
Поддържането на републиканската пътна мрежа на територията на област Разград от общо 544 км. ще се извършва от 50 машини през зимния сезон. При усложнена зимна обстановка ще се използват и допълнителни тежки снегоринни плугове, автогрейдери и булдозери, съобщи директорът на Областното пътно управление инж. Людмил Янев.

Той отбеляза, че техниката е в готовност, а фирмите по поддръжката разполагат с необходимите им за зимния период материали.

Приоритет за Областното пътно управление е първокласният път Русе – Разград – Шумен, който е с много интензивен трафик. Заради невъзможността да се поддържа в добро експлоатационно състояние за целия зимен период ще бъде затворен третокласният участък Ясенково – Голяма вода – Хърсово – Голям извор, посочи инж. Янев. По думите му основен проблем през зимния период е неспазването на забраните от страна на водачите. 

166 снегорина в готовност да чистят София

„Много често се наблюдават тежкотоварни автомобили, чиито гуми са в лошо състояние, такива без вериги и дори граждани, които с личните си автомобили навлизат в затворени
участъци. При такива случаи допълнително се блокират пътищата и се затруднява движението на снегопочистващата техника“, коментира директорът на Областното пътно управление. Според него е необходимо да се предприемат мерки за преждевременно осведомяване на гражданите и по-засилен контрол на тежкотоварните моторни превозни средства, при утежнени метеорологични условия.

В началото на месеца на заседание на Областния съвет за намаляване риска от бедствия, свикано от областния управител Владимир Димитров, институциите и общините в област Разград заявиха готовност да реагират при зимни условия. 
Садет Кърова/БТА