/ iStock/Getty Images
Тринайсет декоративни осветителни тела в района на Часовниковата кула и Фонтана с момченцата в Разград са увредени от неизвестни извършители, съобщиха от общинската администрация.

Вандалският акт е установен от работници на общинското предприятие "Паркстрой", извършващи сутрешното почистване в града. Декоративните лампи са част от проекта за благоустрояване на централната част на града, реализиран преди повече от пет години. Те са поставени по две върху общ постамент в зелените площи. Изтръгнат или срязан е кабелът на по-малките от двойката лампи. Няма липсващи елементи от осветлението, при включването му вечер обаче оголените жици могат да създадат опасност при допир на минувачите, уточниха от общината.

До края на деня служители на общинското предприятие "Ремонтстрой" ще свържат отново към елмрежата увредените осветителни тела, а по случая община Разград ще подаде сигнал в полицията.

През последните месеци това е поредният сигнал за увредено или откраднато общинско имущество, който се подава към органите на реда. През почивните дни беше откраднат 50-метров захранващ кабел от площад "Възраждане", а през есента бяха увредени множество по-малки лампи от декоративното осветление по бул. "България". При повечето подобни случаи насоки към установяване на извършителите се получават от видеонаблюдението в града, отбелязват от местната управа.

Община Разград призовава и гражданите да са бдителни по отношение на посегателства над обществено имущество, тъй като инвестициите в него се правят от общинския, държавния или бюджета на ЕС с цел подобряване на условията за живот на всички жители на града.
БТА