/ Георги Димитров
С европейски средства ще бъдат обновени пет религиозни храма в Лудогорието, съобщиха от екипа на Областния информационен център в Разград.

Това са църквите „Св. св. Кирил и Методий” в Кубрат, „Света Параскева” в Завет, „Св. св. Кирил и Методий” в Исперих, „Света Параскева” в Лозница и „Успение Богородично” в село Езерче, община Цар Калоян.

Възстановяват автобусната линия Разград-Габрово

Средствата за реконструкцията на храмовете и прилежащите пространства около тях са от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Общият бюджет на проектите е 2 593 968, 35 лева, изцяло безвъзмездна финансова помощ.

Дейностите включват ремонт на покривни конструкции, поставяне на улуци, водосточни казанчета и водосточни тръби, подмяна на съществуващи прозорци с нови от масивна дървесина, демонтиране на метални врати и подменянето им с нови от естествена дървесина, възстановяване на иконостаси, благоустрояване на дворните пространства, ремонт на огради.

Предвижда се доставка и монтиране на стасиди, пейки, кошчета, аспирационни свещници. В Исперих, Лозница и село Езерче дейностите трябва да приключат през септември 2023 г., а в Кубрат и Завет - до края на май 2025 година.

Основните цели са след ремонтните работи религиозните храмове да се превърнат в достъпно и благоприятно място за всеки поклонник или посетител. 
БТА