/ iStock/Getty Images
С благотворителен концерт в Разград ще се събират средства за доизграждането на Военния мемориал на поделенията, съществували в Разградския гарнизон.

Подробности за събитието бяха представени днес от запасния майор Румен Вълчев, който е основен двигател на идеята за построяването на монумента, и от музиканта Валди Тотев.

Концертът ще се състои на 26 април, от 18:00 часа, в залата на Разградската филхармония. Той ще бъде с участието на Дуо „ВалДи“ („щурецът“ Валди Тотев и съпругата му - цигуларката Димитрина Димитрова).

Отпускат се средства за ремонт, възстановяване, изграждане и довършване на военни паметници

"Със свои изпълнения ще се представят и възпитаници на Центъра за работа с деца. Входът за събитието ще бъде свободен. Във фоайето на Филхармонията ще бъде поставена кутия за дарения и всеки, който желае и има възможност, ще може да внесе своята лепта в благородното начинание", обясни Вълчев. 

В отговор на въпрос какви са мотивите да се включи в инициативата, Валди Тотев каза, че основната причина да приеме присърце каузата на организаторите е Румен Вълчев. По думите му вероятно инициаторите на родолюбивото дело в Разград са се свързали с него поради това, че е внук на полк. Владимир Серафимов - герой от Сръбско-българската война и Балканската война и освободител на Родопите от османско владичество. 

Със съпругата ми винаги сме подкрепяли благородните дела, и винаги сме го правели от сърце, без да мислим за друго, обясни Тотев. Той добави, че на разградска сцена дуото ще представи познати за поколения хитове, като се започне с „Бяла тишина“ и завърши с „Вдигни очи“. Публиката ще чуе още „Футуролог”, „Среща”, „Клетва” и други емблематични песни.

Музикантът призова разградчани да посетят концерта в подкрепа на родолюбивото дело. Началото на изграждането на Военния мемориал в Разград беше поставено миналата година в Деня на храбростта и празник на Българската армия със символична първа копка.

Паметникът ще увековечи славата на поделенията, съществували в Разградския гарнизон в периода от 1878 до 2009 година. Строежът на монумента е в напреднала фаза, като са изградени фундаментите и колоните на мемориала.

В момента се изработват фигурите, които ще бъдат поставени върху арка - два изправени коня и разперен орел. На паметника ще има плочи от гранит с изписани наименованията на разградските поделения през различните периоди. В основата му ще бъде изобразен символичен „вечен огън”.

По думите на Румен Вълчев за доизграждането на монумента са необходими още 55 000 лева. Той изрази оптимизъм дейностите да приключат до края на годината и откриването на Военния мемориал в Разград да е догодина на 6 май.
БТА