/ Областна администрация-Разград
Сумата необходима за изграждането на мемориала е между 95 и 105 000 лв.
Областната комисия "Военни паметници" подкрепи проекта за изграждане на Военен мемориал на военните поделения, съществували в Разградски гарнизон в периода 1878-2009 г., съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

Областна администрация-Разград

Председателят на ОбС на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и член на Инициативния комитет за изграждане на паметника Мирослав Добрев, е представил пред членовете на комисията историческа справка за полковете и военните формирования, както и идейния проект за мемориала.

Общини в Разградско получават средства за ремонт на военни паметници

Областният управител Гюнай Хюсмен е застанал зад инициативата и е изразил мнение, че е добре към проектната документация, която ще бъде представена в Министерството на отбраната, да има повече снимков материал и информация.

Областна администрация-Разград

Представителят на Министерството на отбраната Радослав Симеонов също е заявил, че идеята е оригинална, защото в страната няма изграден такъв мемориал. Той е уточнил, че е необходимо още да бъде съгласуван видът на текста, който ще бъде изписан на колоните на мемориала.

Девет военни паметника са за ремонт

Автор на идеята за изграждане на мемориала е майорът от запаса Румен Вълчев.
Създаден е 17-членен Инициативен комитет, в който участва и заместник-областният управител Евгени Драганов, припомнят от областната администрация.

Областна администрация-Разград

Инициирана е и дарителска кампания, като до този момент са събрани близо 5 000 лв. дарения от родолюбиви българи. От Инициативния комитет обявиха, че са получили подкрепа от Министерство на отбраната, но разчитат и на дарителство от страна на бизнеса, съгражданите и потомците на загиналите във войните и изказват искрената си благодарност на всички дарители.

Сумата необходима за изграждането на мемориала е между 95 и 105 000 лв., информираха още инициаторите.