Ще ремонтират военни паметници в община Петрич
Ще ремонтират военни паметници в община Петрич / Снимка: Община Петрич
Пет общини от Разградска област получават финансиране за ремонт, възстановяване, изграждане и довършване на военни паметници. Средствата в размер на 10 900 лева са отпуснати от Министерски съвет, съобщиха от областната адимнистрация. Парите вече са преведени на местните управи и се очаква до края на годината паметниците да бъдат ремонтирани.

Община Разград получава 1600 лева за ремонт на Мавзолей-костница на загиналите руски войни и български опълченци през Руско-турската война(1877-1878г.) на пл. "Възраждане" и 1900 лева за ремонт на другия паметник на същия площад - на загиналите разградчани във войните 1912-1945 г.

Финансирането за община Исперих е 600 лева за ремонт на военен паметник в село Малък Поровец.

В община Лозница предстои ремонт на паметник "Майка България" в село Студенец.

В община Самуил се предвижда ремонт на военен паметник в село Кара Михал с 1000 лева и на паметник на загиналите в Първата световна война в двора на църквата в Желязковец.

Най-много са знаците за почит, които ще бъдат възстановени в община Цар Калоян. Предвижда се с 600 лева да се възстанови паметник на загиналите във войните 1912-1918 г. в с.Езерче, с 500 лв. ще се направи ремонт на 12 паметни плочи на загиналите във Втората световна война също в Езерче и 1400 лева са предвидени за реновиране на 11 паметни плочи на загиналите във Втората световна война в с.Костанденец.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.
БТА