/ iStock/Getty Images
Ще има и Панаир на киселото мляко
Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти започват в Разград.

Във фокуса на фестивала е прочутото капанско кисело мляко, което се приготвя по древна местна рецепта до наши дни.

Официално панаирът ще бъде открит от 17:30 часа на площада пред Общинския културен център, а час по-късно е и атракцията на културния форум - конкурсът за избор на кралица на панаира, след което започва дефилето на танцовите състави, участници във вечерните концерти.

Подадохме документи в ЕК киселото мляко и сиренето да бъдат защитени продукти (ВИДЕО)

Заради епидемичната обстановка в тазгодишното издание на празника ще участват състави само от Балканския полуостров-Турция, Сърбия, Хърватия и Румъния. В последната вечер красотата на своя роден фолклор ще представи формация от Северна Македония. Всяка вечер участия ще имат и разградски състави.

Акцент от панаирната програма е забавното състезание "Да правим таратор, а не терор". Най-малките участници в панаира ще имат възможността да се включат в разнообразните творчески работилници и конкурси, а любителите на българските хора и желаещите да ги научат, ще могат да потанцуват с представители на клубове по народни танци на откритата сцена "Танцувай с нас".

В продължение на три дни в лудогорския град ще се срещнат производители на кисело мляко и млечни продукти и 70 майстори-занаятчии от различни краища на страната.

За Панаира на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и художествени занаяти Разград ще посрещне и делегации от побратимени градове.
 
БТА