/ ThinkStock/Getty Images
Фестивалът на киселото мляко, който се утвърди като традиция, популяризира Момчиловци както в Китай, така и у нас, заяви зам.- министърът на туризма Любен Кънчев на откриването на петото издание на фестивала в Момчиловци.

Според него празникът в Момчиловци е прекрасен пример за събитие, което може да привлече вниманието към страната ни благодарение на един от най-автентичните и полезни продукти, които сме дали на света - киселото мляко. Неслучайно млякото, носещо марката на Момчиловци, се налага все по-успешно на китайския пазар, а с рекламните си кампании привлича все повече туристи, допълни зам.-министърът.

Фестивалът на киселото мляко в с. Момчиловци - един от най-пищните празници

Петият културен фестивал на киселото мляко се провежда под патронажа на Министерството на туризма, а основни организатори на събитието са Община Смолян и китайската компания, популяризирала на пазара в Китай млечни продукти с марка, носеща името на родопското село.

Момчиловци е известно село на дълголетието и прекрасно място, в което хората са гостоприемни, заяви в словото си китайският посланик Дун Сяоцзюн. Той допълни, че през последните години се забелязва колко успешно се развива сътрудничеството между Момчиловци и компанията Брайт Деъри. Мисля, че това е един успешен пример за прагматично сътрудничество, което се разширява, а постепенно навлиза и в областта на туризма, посочи посланикът.

Представители на компанията производител на млякото "Момчиловци" и гости от Китай пристигнаха за Фестивала на киселото мляко в Момчиловци, който продължава до 23 септември.