Деца търсят своя герой от дома по проект „Нека войните останат в музея“
Деца търсят своя герой от дома по проект „Нека войните останат в музея“ / netinfo
Деца търсят своя герой от дома по проект „Нека войните останат в музея“
82233
Деца търсят своя герой от дома по проект „Нека войните останат в музея“
  • Деца търсят своя герой от дома по проект „Нека войните останат в музея“

Деца от 5 до 7 клас в ОУ“Васил Левски“-Разград откриват изложба с вещи от воините през миналия век. Малчуганите от групите по гражданско образование в училището издирили заедно с родителите си и спомени за участници в историческите събития, които са част от техния род. „Търсиха своя герой от дома“ – обяснява учителката по история Таня Коцева.

Работата по проекта под „Нека войните останат в музея“ продължава през цялата учебна година.

Деца търсят своя герой от дома по проект Нека войните останат в музея
netinfo

Идеята за работа по проекта възникнала миналата година, когато шестокласниците на Таня Коцева били на екскурзия до Троянския манастир.

Учителката дала домашно на шестокласниците да направят собствено изследване дали имат в рода си участник в Първата световна война, останали ли са вещи от това време. Интерес проявили и ученици от други класове и от тази учебна година в ОУ“Васил Левски“ под ръководството Таня Коцева и Стела Ковачева се реализира проектът „Нека войните останат в музея“.

По него работят вече близо 50 деца. Дейността им представят: петокласниците Траяна, Белослава, Митко и Любомир, шестокласникът Борислав и седмокласниците Гергана, Ина и Емил. Чуйте част от тях в прикачения звуком файл.

Първото официално събитие по проекта е откриване на изложба от намерените от децата вещи от преди 100 години – бинокъл, компас, снаряд и други. На събитието са поканени и родителите на малките изследователи.

За всеки от артефактите е направено проучване, така, както се прави в музея. Учениците са получили съдействие от Регионалния исторически музей, директорът Иван Иванов и уредникът Нели Николова са им показали как точно се описва исторически предмет. Музеят е предоставил и свои експонати на ученическата изложба, която се открива в четвъртък от 12,00 ч. във фоайето на ОУ“Васил Левски“.

Дотогава там може да се видят две други експозиции: „Есен“ на 3“а“ клас, която включва апликации от есенни листа и „И аз бях там“ на 4“в“ клас – карта на България и съседните страни, на която флагче с името на всяко от децата в класа е забодено там, където четвъртокласникът е бил през лятната ваканция.

Деца търсят своя герой от дома по проект Нека войните останат в музея
netinfo