/ снимка община Кубрат
Радка Делева от кубратското село Тертер отпразнува своя 101-и рожден ден. Необичайно запазена за годините си, с бистър ум и много спомени, рожденичката посрещна лично гостите си около щедро отрупаната маса в дома на дъщеря си в Кубрат.

Разкриха каква е имунната система на столетниците

Kметът на Тертер Николай Иванов е поднесъл на баба Радка цветя и торта, и отправил пожелания за още дълги години здраве, бодър дух и усмивка на лицето.

"Баба Радка е човечна, уважавана и обичана от всички. Радва се на малките неща, обича да разказва истории от миналото, да се шегува, може би затова е доживяла до тези години“, сподели Николай Иванов. По думите му въпреки възрастта си столетницата се интересува от всичко, което се случва в Тертер, Кубрат и в страната.

"Освен с бистър ум и искряща положителна енергия тя изумява и с това, че не пропуска да гласува на избори. Закани се и на предстоящите местни избори отново да упражни правото си на вот“, каза кметът.

Колко са столетниците в България и техните тайни за дълъг живот

Радка Делева е родена през 1922 г. в село Черна, област Тулча, в Румъния. На 18 години се преселва заедно с другите си осем сестри и братя в Тертер, след подписания в град Крайова договор между Царство България и Кралство Румъния.

Цял живот баба Радка e работила по полетата на Добруджа.
Садет Кърова/БТА