20 общински съветници подариха лъвчетата на Пазарджик, от „Четири лапи“ нарекоха кмета жалък и обявиха протест пред Министерски съвет
20 общински съветници подариха лъвчетата на Пазарджик, от „Четири лапи“ нарекоха кмета жалък и обявиха протест пред Министерски съвет / netinfo
20 общински съветници от Разград решиха съдбата на двете тримесечни лъвчета Терез и Масуд.
Малките представители на семейство котки се родиха в разградския зоопарк през септември, бяха три, едното умря, стъпкано от големите лъвове, а двете новородени бяха спешно транспортирани в столична клиника от сдружение „Дивите животни“, където и до днес се грижат за тях.
На сесията на местния парламент днес обаче се взе решение да бъдат дарени на зоопарка в Пазарджик. Предложението внесе кметът д-р Валентин Василев след искане от неговия колега в Пазарджик. 10 дни след него и холандски спасителен център за животни е поискал да му бъдат предоставени двете лъвчета и един от лъвовете от предишно поколение Асен, който е болен и също в момента се лекува в столицата. Пред съветниците, а и после пред журналисти, кметът обясни, че второто искане е постъпило по-късно и той не е внесъл докладна за него, тъй като първо иска да получи уверение от  Министерството на околната среда дали центърът е легитимен според българското и европейското законодателство, предстои да изпрати подобно запитване до екоминистерството. Попитан за експертното му мнение за това къде биха се чувствали по-добре лъвчетата – в Пазарджик или Холандия - д-р Василев, който е ветеринарен лекар по образование, обясни, че е учил в България медицина на селскостопански животни, а не на диви и затова не може да отговори на въпроса. Категоричен беше обаче, че колегата му от Пазарджик гарантира наличието на добри условия за живот на Терез и Масуд.
Д-р Василев изказа благодарност на „Дивите животни“ затова, че са се погрижили за двете лъвчета, увери, че ще поиска сметката за това и общината ще я плати, когато двете животни бъдат преместени на новото място – Пазарджик.
Кметът опита да обвини екоорганизациите, че заобикалят закона при изнасянето на животни в чужбина, но призна, че законовата база има несъвършенства. За своите действия бе категоричен, че са законни. Изрази недоумение още от факта, че мъжките лъвове били вазектомирани, а според подписания от него и „Четири лапи“ меморандум те се предоставени като размножителен заем.
Предложението му лъвчетата да бъдат дарени след дълги и доста емоционални дебати бе подкрепено от 20 общински съветници – всички присъстващи от групата на ГЕРБ, всички присъстващи от групата на ДПС, както и независимите Фатме Селим, Янка Георгиева и Рейхан Вели и Митко Ханчев от Реформаторския блок; „въздържал се“ гласуваха: председателят на Общинския съвет Стоян Ненчев от БСП, Елка Неделчева от БСП, Диана Мирчева-Рахнева от БСП, Мануел Василев от Реформаторския блок, а „против: Иво Димитров от РБ, Джипо Джипов от РБ, Илия Илиев от БСП, Калоян Монев от „Кауза Разград“ и независимата Милена Орешкова.
След гласуването Явор Гечев от „Четири лапи“ и Любомила Кривошиева от „Дивите животни“ обявиха, че организират протест пред Министерски съвет утре, 22 декември от 14 часа. Те ще настояват премиерът Бойко Борисов да се намеси в казуса и да се прекрати съществуването на незаконните зоопаркове в страната, както и разпореждането с животни по начин, по който това се направи от Общински съвет-Разград, като с вещи.
Кривошиева бе категорична, че лъвчетата няма да бъдат дадени от нея и организацията й в Пазарджик, „война ще стане“ – каза тя. Гечев бе категоричен, че ще обжалва решението на Общински съвет-Разград, тъй като не може в средата на зимата тримесечните животни, които не могат още сами да извършват естествените си нужди, да бъдат настанени зад решетки. Еколозите уточниха също, че двете животни всъщност не са актувани като общинска собственост, имат само паспорти, които са в „Четири лапи“.
Гечев отправи квалификации към кмета Василев, наричайки го „изключително жалък, изключително безсмислен и политически несъстоятелен“. „Не заслужава уважение, много съжалявам, че Разград има такъв кмет“ – каза още той. Гечев обяви също, че „заблуждаването по случая идва от медия, която е собственост на майката на един небезизвестен депутат“. Разказа, че разградският кмет му се оплакал от този натиск и обещал да го задържи. По-късно Василев отклони въпрос за подобен натиск, оплаквайки се, че еколозите го обидили на „безмозъчно“. Гечев първоначално отказа да каже името на депутата, но по-късно уточни, че на подписването на меморандума е присъствал главният редактор на вестник „Телеграф“.