/ dariknews.bg
Двама зъболекари в Смолянско са засечени с пломби фантоми, заради което са прекратени договорете им с Регионалната здравна каса. Това съобщи директорът на касата в Смолян д-р Кузман Делов. При единият от стоматолозите е установено, че е отчел направата на пломба на изваден зъб, а негов колега пък е извършил подобна услуга само по документи. В първия случай, дори се водили дела, но Районната каса ги е спечелила и вече въпросният зъболекар няма договор с нея.

През деветмесечието на 2018 година РЗОК-Смолян е извършила общо 286 проверки, констатирани са 444 нарушения, наложените санкции са за около 50 000 лева. Неправомерно получените суми, които обратно са взети също са около 50 000 лв.

„С годините намаляват допусканите грешки и се увеличава стриктността в работата на контрольорите. Те проверяват всички дейности. Зад тези цифри стои много сериозен труд и в събота, и в неделя, и в празничните дни, извършват се и изненадващи проверки. Аз съм доволен от работата на контрольорите в Здравната каса”, коментира д-р Гелов.

По думите му, през деветмесечието на годината в Здравната каса са получени и жалби от граждани и пациенти, по около една на месец, но в повечето случаи те са предизвикани от емоционалните настроения на пациентите, защото досега почти не са открити пропуски в дейността на лечебните заведения. „В общи линии няма фрапиращи нарушения и основателни жалби, които да бъдат притеснителни”, добави директорът на РЗОК-Смолян.

Общо 240 са договорите, които РЗОК-Смолян е сключила, като от тях 65 са с лични лекари, 39 със специалисти индивидуални практики, 1 с ДКЦ, 6 с медицински центрове. Сключени са договори с лаборатории от общините Смолян, Златоград, Мадан, Рудозем и Девин. Стоматолозите от смолянска област, които имат договор със Здравната каса са 103-ма. Има и 6 групови практики. Седем са договорите за болнична помощ. 32-а с аптеки. По-голямата част от аптеките са в Смолян.

„Няма община в областта, в която да няма аптека, но пък нямаме денонощна такава”, каза директорът на РЗОК-Смолян д-р Кузман Гелов.