Знамето на ИД и дете с вдигнат показалец – в помагало за първолаци
Знамето на ИД и дете с вдигнат показалец – в помагало за първолаци / снимка: Тина Соколова

Знаме с надпис на арабски, превеждан като „Аллах е един и Мохамед е негов пророк”, както и картинка на момченце с вдигнат нагоре показалец на лявата ръка, смятани за символи на Ислямска държава, присъстват в учебно помагало за първи клас. То е издадено от Главното мюфтийство с одобрението на МОН, за да се ползва в СИП по религия ислям в българските училища. Екземпляр от него бе приложен като доказателство по делото срещу 14-те, съдени в Пазарджик за насаждане на верска омраза и пропагандиране на война.

Като свидетел по делото бе разпитан Николай Панков, който от 1998 до 2003 година е бил говорител на Главното мюфтийство и началник на протокола. Той каза, че към ведомството имало образователен отдел, който се занимавал и с издаването на помагала за училищата. По онова време се пишели само на български език.

Панков, който е бил свидетел и по предишното дело за радикален ислям срещу 13-те имами, направи и други изненадващи разкрития. По думите му, картата за проповедник на Ахмед Муса Ахмед била невалидна, тъй като е издадена с подписа не на главния мюфтия, а на председателя са Висшия мюсюлмански съвет по онова време – Мустафа Хаджи, който по-късно е станал мюфтия. В Сърница имало мюсюлманско училище още по времето, докато Панков работел в мюфтийството. По повод на статия в „Гардиън”, позоряща хората в градчето, била направена проверка на място, установила доста нередности. Според свидетеля, още тогава е имало данни за радикален ислям. Школата нямала договор за дейност. Неин ръководител бил Саид Мутлу, току-що завърнал се от Саудитска Арабия, където бил заради религиозното си образование. Имало към 130-140 души, учили за проповедници в Саудитска Арабия, Йордания и други страни от Изтока. Дипломите им не се признавали, но нито един не поискал да придобие правоспособност в България с мотива, че са взели най-доброто от исляма и тук няма с какво да го допълнят. Въпреки това продължили да проповядват, като не ползвали помагалата на мюфтийството, а свои, на арабски.

Муса тъкмо се бил върнал от Германия, а там се учел от Метин Каплан, по-късно осъден доживот за пропагандиране на халифат (държава с религиозно управление). При проверка в Пазарджик било установено, че той проповядва в няколко незаконни месчита (молитвени домове) сектантска идеолология, за което през 2003-та бил осъден условно. Затова по инициатива на мюфтийството започнало изграждането на джамията Абу Бекир.

Самият Панков се оказа личност с интересна биография. Бил е шеф на кабинета на Главното мюфтийство, а в момента е адвокатски съветник на бившия мюфтия Недим Генджев и в същото време води авторско предаване – „Разбулване” по телевизия СКАТ.

От Регионалния инспекторат по образование в Пазарджик потвърдиха пред Дарик, че учебното помагало е одобрено от Комисията по религия към МОН на 8 август 2003 г. и до момента се ползва в училищата в цялата страна, където има СИП "Религия ислям".

Интервю с него ще чуете утре в програмата на ДАРИК.