Комисия предава минералната вода на Община Септември
Комисия предава минералната вода на Община Септември / netinfo
Нова жалба от столично дружество стана причина да се отмени планираното за вчера предаване на минералното находище в село Варвара на Община Септември. Изненадващо в уречения час на мястото не се появи комисията, определена от Басейновата дирекция.

В телефонен разговор от ръководството на дирекцията са обяснили, че има внесена нова жалба от софийската фирма „Елтрейд“ и трябва да се изчака по нея да се произнесе съдът.

Припомняме, че през януари тази година Министерството на околната среда предостави находището на общината за ползване и стопанисване през следващите 25 години. С правото да събира такси за възмездно ползване. Ако до 5 години не успее да усвои природното богатство, изворът се връща на управление на МОСВ.

Идеята среща подкрепа, но не липсват и противници, които смятат, че слагайки ръка на находището, общината ще лиши сегашните ползватели от нея, а служителите им – от работни места. От Гражданското сдружение „Да спасим община Септември“ дори изразиха опасения, че при разпределянето на ресурса има опасност от корупционни практики и натиск върху бизнеса в района.