Здравните власти нищят увеличението на мъртвородени в Университетска
Здравните власти нищят увеличението на мъртвородени в Университетска / netinfo

Регионалният център по здравеопазване в Пловдив ще проверява за лекарска грешка в АГ-клиниката на УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив, съобщи директорът д-р Георги Божиков. Причината са 9-те мъртвородени бебета там само за последните 3 месеца. С два от случаите се занимава и прокуратурата по сигнал на родителите.

Инспекторите от РЦЗ ще проверява колко често жените са посещавали задължителните консултации при специалист, както и кой е бил наблюдаващият им гинеколог.

За зачестилия брой аборти, както официално се отчитат ражданията на мъртви бебета или смъртта на недоносени с тегло под 900 грама е сигнализирал завеждащият АГ- клиниката в Университетската болница проф. Никола Милчев. Според него обаче за лекарска грешка не може да става и дума. Като основна причина за мъртво родените деца, специалистът посочи безотговорността на майките. Въпросните жени не са посещавали редовно консултациите и не са се грижили достъчно за личната си хигиена и здраве, заяви проф. Милчев. Бащата на едно от мъртвите бебета окачестви това като „глупост и бягство от отговорност”

7 от общо 9-те жени, родили мъртви бебета, са от Пловдивска област, а останалите две - от Пазарджик и Смолян.