Здравният министър ще подкрепи исканата от НЗОК актуализация на бюджета
Здравният министър ще подкрепи исканата от НЗОК актуализация на бюджета / снимка: dariknews.bg/архив
Здравният министър ще подкрепи исканата от НЗОК актуализация на бюджета
73813
Здравният министър ще подкрепи исканата от НЗОК актуализация на бюджета
Здравният министър ще подкрепи исканата от НЗОК актуализация на бюджета
  • Здравният министър ще подкрепи исканата от НЗОК актуализация на бюджета
  • Здравният министър ще подкрепи исканата от НЗОК актуализация на бюджета

Ще подкрепя пълния размер на исканата от Надзора на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) актуализация на бюджета на Касата в размер на 328 млн. лв. Това съобщи в Пловдив здравният министър Таня Андреева. „Аз съм поискала повече средства от предвидените от финансовото министерство 225 млн. лв. Разбира се, че ще се реже отдругаде – все пак ресурсът на държавата е в определени граници“, подчерта министър Андреева. (чуйте думите й в първия прикачен файл)

По думите й, сега актуализация се налага не защото са свършили парите в Касата, а защото ще свършат до края на годината. Предвид политическата ситуация и фактът, че няма да има парламент в следващите месеци, се налага сега да се правят стъпки да се актуализира бюджетът. Актуализацията може да се направи и през октомври, но не е ясна каква ще бъде тогава ситуацията, за да се осигурят последните месеци на годината, допълни министър Андреева.

Какъв ще бъде окончателният размер на корекцията в държавния бюджет, ще стане ясно най-вероятно на утрешното заседание на Министерския съвет. Здравният министър изрази надежда и депутатите в скоро време да гласуват актуализацията.

Таня Андреева припомни, че хроничният недостиг на средства от 2010 година насам се дължи на пренасочването на близо 2 млрд. лв. от бюджета на НЗОК и от тогава Касата работи без буфери и резерв. (чуйте думите й във втория прикачен файл)

Успоредно с това бяха прехвърлени дейности от МЗ в НЗОК, които костват на Касата над 350 млн. лв. – дейности и медикаменти, които да плаща, интензивни грижи, хемодиализа, посочи министър Андреева.

По думите й, сред най-сериозните проблеми в системата е и безконтролното разкриване на лечебни заведения. За 4 години те са над 50, които костват на Касата над 150 млн. лв. Така за по-малко от 4 години НЗОК е обременена с около 1 млрд. лв. Докато не се стигне до ясна регламентация за разкриването на лечебни заведения, за методиките, партньорите и условията, по които Касата ще плаща, тази ситуация ще се повтаря всяка година, допълни м-р Андреева.

Поради тази причина МЗ е внесло проектозакон в края на април, който вече е гласуван на МС, за промяна в начина, по който се контролира НЗОК. Силно се надявам да бъде приет, защото всички политически сили завявяват, че здравеопазването им е приоритет, но за тази 1 година не останах с такова впечатление, добави Таня Андреева.

Министърът на здравеопазването откри 5 обновени и новосъздадени структури в двете бази на Университетската болница „Свети Георги” в Пловдив. Това са Клиниката по токсикология и отделенията по диализно лечение и по професионални заболявания, които бяха реновирани с капиталова субсидия от министерството на здравеопазването в размер на 1 милион и 400 хиляди лева.

 

В Пловдив работи и първият извънстоличен Сектор по стволовоклетъчна трансплантация, изграден със средства на болницата. Здравният министър посети и базата на Университетска на Пещерско шосе, където от тази пролет функционира високотехнологичен Център по образна диагностика на онкологични заболявания.