Здравната каса и Лекарския съюз преговарят на неутрален терен
Здравната каса и Лекарския съюз преговарят на неутрален терен / netinfo

Свой проект за Национален рамков договор 2007 е изработила Пловдивската колегия на Българския лекарски съюз. Документът може да влезе за обсъждане, ако Националната здравно осигурителна каса и съсловната организация не се споразумеят за варианта на първоначално предложеният текст.

Преди дни Националният съвет на Лекарския съюз категорично отхвърли проекта за договор на касата, защото е неприемлив за пациентите и медиците в България. От пловдивската колегия допълниха, че с него се затруднява и влошава достъпа и качеството на здравните услуги.

НЗОК и БЛС са се договорили преговорите за НРД 2007 да се провеждат на неутрален терен, за да не се дава формално предимство в статута на една от преговарящите страни. Запознати с отношенията между двете организации коментираха пред Дарик, че става дума обаче за междуличностни конфликти, заради които преговарящите не искат да отстъпят правото на домакинство. , на за изготвяне на Според Резолюцията на 42 извънреден събор на БЛС в изработването на рамковия договор ще се включат и председателите на районните колегии в страната, които ще направят писмени предложения в работните групи.