Затворник иска 10 000 лв. обезщетение, заболял от хепатит С
Затворник иска 10 000 лв. обезщетение, заболял от хепатит С / dariknews.bg/архив

Затворник поиска от Административният съд в Смолян да му бъдат изплатени 10 000 лв., затова, че е заболял от хепатит С. Това става ясно от постъпилата искова молба от мъжа, в която той твърди, че на територията на затвора в Пловдив и Затворническо общежитие - Смолян не се полагат усилия за осигуряване на хигиена и предотвратяване разпространението на заразни болести.

Посочва се още, че при провеждане на медицински изследвания в затворническото общежитие, е установено, че затворникът страда от инфекциозното заболяване "Хепатит С", за което претендира обезщетение от 10 000 лв. неимуществени вреди.

Твърди се още, че към настоящият момент, въпреки хроничното му заболяване, условията на затвора в Пловдив не се изпълняват препоръките на лекуващите лекари при Медицинския институт на МВР, а именно - не се спазват хранителен и двигателен режим, не се извършват периодични прегледи и изследвания, не се предписват и осигуряват необходимите медикаменти и се лекува с медикаменти, предоставени му от близките му.

В последните месеци се забелязва повишаване броя на този вид дела, като това е шестото по ред, което лишени от свобода, претендират за обезщетения.